Bureau De Bank - design that tells stories

NedSpine, clinic for spinal surgery

Last January the NedSpine clinic opened its doors. In this brand new building 2 surgeons perform spinal operations with the objective to treat people as soon as possible; operations take place within two weeks after a first consultation and patients can return home within one day of their operation. Bureau de Bank designed all aspects of the 1500 sq meter interior.
Architecture by Palazzo. Graphic design by Scenario design. 
www.nedspine.nl

gevel_fassade_nedspine_clinic_interior_design

This 'treatment-in-one-day' formed the basis of the interior concept. Derived from the actual geographical situation of the building, we used the sun's trajectory in combination with the path of the patient throughout the clinic, divided per floor.

compass_concept_interior_design_clinic

As you enter the clinic in the morning, the first floor has a ‘morning’ feel to it: brightness, light but warm colours and shadow effects from the sun shining through the blinds.

moodboard_interior_design_clinic

You go upstairs to the patient rooms in the ‘afternoon’, with warm yellow and brown tones and a continuation of the light effects.

moodboard_interior_design_clinic

On the top floor you find the preparation room, the operation rooms and recovery around ‘sundown’. Warm red tones in the rooms where the patients are awake, and the blue-ish daylight effect was used for the strictly-medical rooms, as a complementary colour concept.

moodboard_interior_design_clinic

Welcome desk on the first floor, custom-designed.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

Reception area in soft morning tones. This is where the first daylight scatters through the vertical blinds. We used this effect of bright light/shadow contrasts as a decorative feature, in the welcome desk and in the fragmented wall in the waiting area. Also it resembles an abstraction of a spine, which is part of the corporate ID of NedSpine.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

The sculpture by Isabel Miramontes which was used for the corporate ID has a prominent place in the waiting area. The wall behind the long sofa is covered with wood panelling which stretches into another use of fragmentation. The inner sides of the beams are ‘shadow’ coloured grey.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

One of the consultation rooms. The desk lamp is a product by Bureau de Bank.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

interior_design_clinic_nedspine_hospital

The nursing rooms on the second floor have a warm material selection and colour scheme. With these high-end 1-person rooms we tried to approach a hotel standard rather than a hospital room.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

Bureau de Bank redesigned the all-in-one medical furniture by WiGo in the nursing rooms to give it an up-to-date look.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

All sanitary rooms and medical spaces are designed in blue tones to complement the yellow, orange and red tones of each individual floor. The blue represents the indirect effect of daylight coming into a room.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

Custom-designed small table (80 x 40 cm) to fit in the nursing rooms. Chair by Bouroullec.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

The corridors are marked with a stripe of light cutting through the floor, connecting the windows on each side.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

The stripes on the wall are high gloss paint on a matt surface, which again represent the effect of sun shining through the vertical blinds. Due to the lack of everyday sunshine in the Netherlands we decided to paint it on. They appear in almost every room of the building.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

Preparation room on the third floor.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

As the OR's are strictly medical rooms, they are in blue tones. Besides the complementary effect, it also adds to the clean, hygienic feel.

interior_design_clinic_nedspine_hospital

Recovery room on the third floor. The desk was also custom-designed, a simplified version of the desk on the first floor.

interior_design_clinic_nedspine_hospital