Bureau De Bank - design that tells stories

PVP office

In only a couple of months from first sketch to completion, that is what we did with the new headquarters of the PVP (Stichting patientenvertrouwenspersonen). They are a foundation protecting client rights in the Dutch mental healthcare sector. Located in a very nice neighbourhood in Utrecht, we designed a homebase for both internal and external staff.

In an extensive interview with the managing director of the foundation we discovered that the PVP's (confidential counsellors) encounter quite some contrasting values in their daily work. They have to manoeuvre between patient and law, medical traditions and new techniques, and patient privacy and transparency to the public. This thin line does not make their work easy. We decided we wanted to translate these contrasts into a concept for the interior design, in a pretty literal way.

Using the statements "tradition versus future" and "security versus transparency" and some key values the PVP lives by, such as: open, warm, sustainable, re-use, functional and timeless, we intended to create a clubhouse-like environment.

PVP office design

The carpet is a compilation of leftover batches of carpet tiles. By choosing different colours and types we created a bright pattern which looks cheerful, at a very low price. By creating these paths of colourful carpet in a grey plane, we emphasized the position of the desks and the shape of the room.

PVP office design

On "marktplaats" (Dutch second hand website) we bought several old cabinets and buffets. After a sandblast and paint job we replaced some of the glass windows with decorative PET panels.

PVP office design

PVP office design

The moss wall is an original way to add green to your interior without taking up too much space and being to "officey". Originally it is designed as an acoustic solution, so it is perfect for an open office structure.

PVP office design

Like we did before in the Molkenstrasse project, we placed the desks away from the window, leaving an aisle on the window side. By transforming the generally useless window sills into cupboards we created 60 meters of extra storage space.

PVP office design

PVP office design

PVP office design

In all visible metal "H profiles" alongside the windows we placed neon tubes with milk glass covers.

PVP office design

PVP office design

PVP office design

PVP office design